De valkuilen van taal

Taal en cultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Iedere taal heeft eigenaardigheden die uniek zijn voor deze ene cultuur.

Onbewust denken we dat mensen die de taal goed spreken, ook de cultuur goed kennen. Dat is een misverstand. Als iemand perfect Engels schrijft en de taalregels kent, wil dat nog niet zeggen dat hij ook weet hoe hij in een Engels bedrijf moet communiceren. Denk maar aan een Indiƫr die voor het eerst op bedrijfsbezoek komt in Engeland. Hij kan zich heel ongemakkelijk voelen als hij de omgangsvormen en sociale codes niet kent.

Overigens is het van mensen die de taal goed spreken vaak nog maar de vraag of ze zich zo goed kunnen uitdrukken dat het ook lukt om nuanceverschillen aan te geven of zegswijzen correct te gebruiken. Daarvoor moet je bijna een native speaker zijn.

Door verkeerd taalgebruik en het foutief gebruik van uitdrukkingen kunnen misverstanden ontstaan. Het helpt om jezelf hiervan bewust te zijn, of je nu degene bent die aan het woord is of de luisteraar bent. Check en dubbelcheck of het goed is overgekomen / je het goed begrepen hebt.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *